informatie

De geschiedenis van whiteboards uitgelegd

We schrijven op ons blog regelmatig over hoe je een whiteboard het beste schoon kan maken, of leuke inspiratie tips voor bijvoorbeeld je prikbord. Maar nog niet eerder schreven we over de geschiedenis van het whiteboard. Waar komt de whiteboard vandaan? Wie vond deze uit? En in welk jaartal was dat? Interessante vragen waar wij nog niet eerder het antwoord op gaven, maar het is ook een vrij lastig verhaal om te achterhalen. Daarom vonden wij het eens tijd om in te gaan op de vraag: wat is de geschiedenis van het whiteboard?

Hoe werd het whiteboard uitgevonden?

De allereerste, interessante vraag is waarom whiteboards zo’n succes werden, terwijl we al krijtborden hadden. Het antwoord is eenvoudig: gemak. Een krijtbord is lastig schoon te maken en uit te vegen. Krijtborden dienen regelmatig nat-schoongemaakt te worden, anders zijn de borden na verloop van tijd niet goed meer te beschrijven. Zo dienden ook de eerste versies van een whiteboard in het begin veel schoongemaakt te worden. Daarom werden whiteboards niet direct populair. Het whiteboard werd in 1950 al uitgevonden, maar werd pas rond 1975 populair. Dit kwam door de uitvinding van droge, uitwisbare whiteboard markers (stiften).

Wie vond het whiteboard uit?

Er worden twee mensen aangewezen als uitvinders van het whiteboard. De eerste is Martin Heit, een fotograaf. Het was zo’n 50 jaar voordat digitale fotografie uitgevonden zou worden, hierdoor hat Heit veel negatieve foto’s opgeslagen liggen in zijn werkruimte. Wanneer hij met klanten over de telefoon aan het praten was (de telefoon was overigens ook een nieuwe uitvinding rond die tijd), gebruikte Heit de achterkant van de foto’s om op te schrijven. Hij gebruikte hiervoor een marker stift. De geschreven tekst kon eenvoudig afgeveegd worden met een vochtige doek, waardoor hij als de eerste uitvinder van het whiteboard wordt gezien.

Heit ontwikkelde het idee eind jaren 50 tot een klein notitiebord. Hij wilde de uitvinding gaan presenteren op een beurs in Chicago, maar zijn stand brandde de avond voor zijn presentatie volledig af. Hij verkocht zijn patent vervolgens aan een bedrijf genaamd Dri-Mark, dit bedrijf introduceerde het whiteboard later aan de educationele wereld.

De tweede was Albert Stallion. Hij werkte bij een staal bedrijf in Amerika. Begin jaren 60 kwam hij tot het idee dat bepaalde stalen platen geschikt zouden zijn om op te schrijven. Hij dacht daarmee ook direct al aan het gebruiken van de borden als vervanger of aanvulling op schrijfborden. Deze staal borden zouden de tot dan toe erg populaire krijtborden goed kunnen vervangen. Hij legde het idee voor aan anderen binnen het bedrijf, maar niemand anders toonde interesse in zijn idee. Het bedrijf was gericht op metaal bewerking en niet op het maken van nieuwe producten. Stallion stond nog altijd volledig achter zijn idee, dus besloot hij om zijn eigen weg te gaan. Hij begon zijn eigen bedrijf: MagiBoards.

De populariteit had een duwtje in de rug nodig

Het whiteboard kwam zoals gezegd in 1960 op de markt. Maar de borden waren verre van populair. Dit zou nog zo’n 30 jaar duren. De eerste versies van de whiteboards diende uitgeveegd te worden met een vochtige doek, en aangezien dit bij een krijtbord ook zo was, was er geen echt voordeel. Tot dat uitvinder Jerry Woolf in 1975 zijn nieuwe stift pattenteerde.

Deze nieuwe stift gebruikte een niet-giftige, uitwisbare inkt die een laagje aanbracht op glimmende oppervlakken zonder geabsordeerd te worden. De toen nog wat poederige inkt kan eenvoudig uitgeveegd worden met een droge doek. Het resultaat: een schoon whiteboard, dat makkelijk schoon te maken was!

Maar deze nieuwe stiften waren nog altijd niet voldoende. De populariteit van de borden groeide nog altijd rustig aan. Maar mid jaren 90 nam de populariteit ineens enorm toe. Toen kwam namelijk ter sprake dat de krijt-wolken van de krijtborden erg ongezond zouden zijn. Het krijt zou allergiën kunnen veroorzaken en slecht zijn voor de longen.

Dit betekende het grote succes van de whiteboards.

Vandaag de dag

Tegenwoordig zijn krijtborden vrijwel volledig vervangen door whiteboards. Op scholen en universiteiten, op kantoor, in ziekenhuizen en ook in onze huizen. We gebruiken massaal whiteboards. Deze borden zijn eenvoudig in gebruik, je schrijft snel en makkelijk, maar maakt ze ook even gemakkelijk weer schoon. Ze zijn snel te gebruiken en gaan jaren mee. Daarnaast zijn deze borden zeer geschikt voor creatief werk en groepswerk, zoals een brainstorm. Waardoor de borden erg populair zijn voor grotere instanties.